Vraag informatie aan Branchevereniging Tandtechniek

Postbus 658
3700 AR Zeist

Tel: 085 87 69 76 8


Webdesign | Wezz Interactive

Update CAO-Onderhandelingen 7 januari 2016

7 januari 2016 In eerdere updates van de cao-onderhandelingen en tijdens de afgelopen Algemene Vergaderingen zijn de dossiers Pensioenfonds voor de Tandtechniek en die van de CAO voor de Tandtechniek met elkaar verbonden. Zeker nu het Pensioenfonds voor de Tandtechniek vanwege door de overheid ingestelde (rente)rekenregels in ‘zwaar weer’ verkeerd en op last van de DNB verplicht ingrijpen noodzakelijk is.

Diverse malen hebben alle partijen, met name op verzoek van de werknemersdelegaties, schriftelijk en mondeling toelichting gekregen van het bestuur van het pensioenfonds. Maar ook na de laatste toelichting op 26 november jl. hebben werknemersdelegaties aangegeven nog immer niet akkoord te willen gaan met het voorgestelde uitgangspunt van het bestuur van het Pensioenfonds om voor de vaststelling van de hoogte van de kostendekkende premie uit te gaan van een verwacht beleggingsrendement van 3,7% gemiddeld voor de komende jaren. Het rendement over de eerste 10 maanden van 2015 was negatief: – 1,3%! De werknemersdelegaties hadden de insteek om met een hoger verwacht beleggingsrendementspercentage te rekenen. De Branchevereniging Tandtechniek wil de realiteit graag onder ogen zien en kon zich daarom wel verenigen met de visie van het Pensioenfondsbestuur.

Ultieme poging
Om een forse verhoging van de pensioenlasten toch te voorkomen heeft de Branchevereniging Tandtechniek in de loop van december 2015 het initiatief genomen een ultieme poging te doen om op zowel het dossier pensioen en cao met alle partijen tot een vergelijk te komen. De werknemersdelegaties wezen deze voorstellen van de werkgevers af maar kwamen na een aanvankelijke weigering toch met nieuwe tegenvoorstellen.

Op basis hiervan werd een nieuw werkgeversvoorstel opgesteld waarin de pensioenlasten voor werkgevers/werknemers gelijk bleven, maar de opbouw van het pensioen lager werd gesteld. Tegenover de lagere opbouw hebben wij samen met de NWVT een aanbod gedaan de salarisschalen te verhogen. Helaas bleek tot onze grote verbazing de VLHT opeens niet meer bereid tot verder onderhandelen. In januari na de feestdagen wilde men erop terugkomen. Helaas is het dan voor 2016 een gelopen race. In theorie is het standpunt mogelijk, maar in de realiteit absoluut niet. Het is jammer dat de VLHT hiermee de mogelijkheid om tot een acceptabeler cao te komen, blokkeerde. Het standpunt zadelt alle tandtechnische werkgevers en werknemers voor in ieder geval 2016 op met forse hogere pensioenlasten.

Gevolgen
Het gevolg van de opstelling van de werknemers en de VLHT is namelijk dat het bestuur van het Pensioenfonds– om te voldoen aan de eisen van DNB – genoodzaakt is om de pensioenpremie voor 2016 te verhogen van 27% naar 32,5%. Te weten 29,8% van de pensioengrondslag voor het ouderdomspensioen waarvan de werkgever 9,84% op het loon van de deelnemer kan inhouden en 2,7% van de pensioengrondslag voor de inkoop waarvan de werkgever 0,9% op het loon van de deelnemer kan inhouden.

De pensioengrondslag is het jaarsalaris inclusief vakantiegeld onder aftrek van de franchise van € 11.675,-- over 2016. Hoeveel de last exact toeneemt is voor ieder laboratorium verschillend, voor een medewerker met een salaris van € 2.500 bruto per maand: ongeveer 2,5% .

Dekkingsgraad
De verhoging van de pensioenpremie kan wel heel gunstig uitpakken voor de dekkingsgraad. Stel dat de bodem van de lage rentestand nu bereikt is en de rente de komende jaren weer gaat stijgen leidt het naar een hogere dekkingsgraad. Echter, wanneer het advies van het pensioenfondsbestuur gevolgd was om de opbouw te verlagen, had dit bij een stijgende rente weer kunnen leiden tot indexatie. Dit temeer daar de ECB verschillende instrumenten inzet om de inflatie te bevorderen, waarvan de veronderstelling is dat dit hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot hogere renteniveaus. Op dit termijn kan het leiden tot een fors lagere pensioenpremie.

CAO voor de Tandtechniek
Leidend voor onze CAO afspraken en onze afgevaardigde was eerst inzicht te willen hebben in het uiteindelijke totale kostenplaatje van de salariskostenontwikkeling en de kosten van het pensioen voor de werkgever. Door de forse stijging van de pensioenlasten in 2016 is er geen ruimte meer voor verhoging van de cao-salarissen in 2016. Hierdoor lijkt de kans op het afsluiten van een nieuwe cao voor de tandtechniek verder dan ooit.

Salarissen per 1 januari 2016?
Als gevolg van het uitblijven van een nieuwe cao voor de tandtechniek blijven de salarissen per 1 januari 2016 – afgezien van het wettelijk minimumloon – ongewijzigd.

Uw commentaar is van harte welkom via info@bvtandtechniek.nl of bel 030-6915754.