Vraag informatie aan Branchevereniging Tandtechniek

Postbus 658
3700 AR Zeist

Tel: 085 87 69 76 8


Webdesign | Wezz Interactive

IVT-Opleiding Klinisch Tandtechnicus Kroon en Brugwerk




logo IVT aan de DHTA

Omschrijving
Het 1e leerjaar klinisch technicus kroon- en brugwerk staat in het teken van functie en esthetiek, waarbij het in essentie gaat om een verdieping in de problematiek van het kroon en brugwerk. Het vervaardigen van kroon- en brugwerk volgens verschillende inzichten en systemen komt uitgebreid aan de orde. Kennis van de morfologie van het gebit en de vormgeving  van het kroon- en brugwerk zijn onderdelen van het programma. De digitale en ambachtelijke werkwijzen  worden naast elkaar en zo mogelijk in elkaars verlengde gebruikt voor de vervaardiging van kroon- en brugwerk op zowel natuurlijke gebitselementen als implantaten. Voor de vervaardiging van het individuele abutment wordt de mogelijkheid van een digitale backwardplanning aangewend.

Programma
Het programma bestaat uit vier modules. 

Moduul 410: uitgebreide wax-up
De opdracht voor deze module bestaat uit het ambachtelijk vervaardigen van een uitgebreide wax-up op de geprepareerde restdentitie van de onder- en bovenkaak. Er wordt uitgebreid ingegaan op de vormgeving en functie van de gebitselementen. Ook wordt er in de module een workshop ‘communicatie en mondfotografie’ gegeven. 

Moduul 411: restauraties in perskeramiek
In deze module worden er  voor de onderkaak zeven restauraties in perskeramiek (E.max Press) vervaardigd. Bovendien worden er met CAD-CAM techniek twee kunststof noodvoorzieningen gemaakt. Het bovenmodel wordt omgebouwd tot een volledig model met uitneembare inbedmassastompen.

Moduul 412: keramiekinlays en keramiekfacings
In deze module worden op de inbedmassastompen uit de vorige module op ambachtelijke wijze vier keramiekinlays en vier keramiekfacings gebakken. Gedurende de module wordt ter voorbereiding op module 413 een nieuw volledig model met uitneembare inbedmassastompen voor de bovenkaak vervaardigd. 

Moduul 413: facings en implantaatgedragen kroon van keramiek
In de laatste module worden op het model van de bovenkaak drie facings en een implantaatgedragen kroon van keramiek vervaardigd. Het laatste werkstuk bestaat uit de vervaardiging van een individueel abutment. Men gebruikt hiervoor de CAD-CAM techniek met de digitale mogelijkheid van een backwardplanning. In deze module wordt een workshop over de mogelijkheden van de implantologie gegeven.

Beoordeling:
Functie, pasvorm, vormgeving, kleur en randaansluiting zijn de belangrijke items bij de beoordeling van de werkstukken van elk module. Van elk werkstuk is er een werkbeschrijving en een plan van aanpak gemaakt. Ook dit zijn verplichte onderdelen van de opleiding.

Voor wie?
De tandtechnicus met het diploma “Tandtechnicus” niveau 4, met het uitstroomprofiel kroon- en brugwerk.

IVT-diploma
De deelnemer die voldaan heeft aan de exameneisen ontvangt aan het einde van het 1e jaar KTKB het IVT-diploma “Specialisatie Kroon- en brugwerk”.

Docent:
Auke Sietsma

Geboren in 1976, startte in 1992 met de opleiding uurwerktechniek aan het Zadkine college te Amsterdam. Hij vond daarna zijn weg in de tandtechniek en startte in 1997 met de opleiding tandtechniek aan het IVT te Nieuwegein. In 2001 haalde hij zijn diploma tandtechnicus en werd daarbij gekozen tot beste allround tandtechnicus van dat jaar. In 2002 volgde het diploma specialisatie Kroon en Brugwerk en kreeg  hij de ‘Van Hamond’ prijs voor beste leerling ‘Specialisatiejaar KB’.

Hij werkte bij gerenommeerde bedrijven zoals Oraldesign Center Holland te Blaricum en tegenwoordig Kleinsman Dental Center te Bocholt in Duitsland

Daarnaast heeft hij geruime tijd ervaring in het geven van diverse cursussen modelleren in was, opbakken van keramiek en dentale fotografie

Gastdocenten van Ivoclar, voor de fotografie-deel en het cad-cam-deel een nog nader te bepalen gastdocent. 

Duur en data
Een schooljaar, op woensdag van 09.00 tot 13.00 uur. Afhankelijk van opleiding en ervaring is de studiebelasting gemiddeld 4 uur per week exclusief de lesdag. De volgende cursus start op woensdag 16 september 2015.

Kosten
De kosten voor de cursus bedragen € 3300,-

Inbegrepen zijn:
-          reader met achtergrondinformatie
-          verbruiksmateriaal gedurende de les

Plaats
Dutch HealthTec Academy, St. Laurensdreef 22, 3565 AK Utrecht

logo kwaliteitsregister tandtechniek

Kwaliteitsregister Tandtechniek
Deze opleding wordt gehonoreerd doro het Kwaliteitsregister Tandtechniek als klasse 1 activiteit. Meer informatie over het Kwaliteitsregister Tandtechniek op www.kwaliteitsregistertandtechniek.nl 

Inschrijven niet vrijblijvend
Indien u  inschrijft voor deze IVT-cursus is dit niet vrijblijvend. Bij annulering tot vier weken voor aanvang van de cursus is de betaler € 75,- administratiekosten verschuldigd. Indien tussen één en vier weken voor aanvang van de cursus wordt geannuleerd, brengt de Dutch HealthTec Academy 50% van het cursusgeld in rekening. Annulering binnen één week voor aanvang van de cursus of na aanvang van de cursus betekent dat de Dutch HealthTec Academy 100% van het cursusgeld in rekening brengt. Indien tegelijkertijd met de annulering een vervangende cursist wordt aangemeld, zijn daar geen kosten aan verbonden.

Meer informatie
Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van de Branchevereniging Tandtechniek via info@bvtandtechniek.nl of bel 030-6915754.