Vraag informatie aan Branchevereniging Tandtechniek

Postbus 658
3700 AR Zeist

Tel: 085 87 69 76 8


Webdesign | Wezz Interactive

Verzekeraar spant tandarts voor karretje om tandtechnicus af te knijpen

Actief voor de NL Tandtechniek

3 februari 2023  - Het door de Branchevereniging Tandtechniek ingestelde Meldpunt Zorgsignalen ontving diverse signalen inzake zogenaamde ‘afgekeurde’ reparatie-facturen van de tandtechnicus. De eerste tandtechniek-factuur betrof een uitgebreide reparatie waarbij 6 elementen in een bovenprothese vervangen werden in verband met de wens van de patiënt om meer overbeet te hebben. Naast de werkzaamheden met de articulator is de patiënt ook nog op het lab langs geweest voor een pasronde. 

Na het insturen van de nota van €182,-- hing de tandartsassistente aan de lijn dat dit een te hoog bedrag was. Het door de verzekeraar ingestelde “maximum”-bedrag zou €103,-- zijn. Of de tandtechnicus maar even een credit-nota wilde sturen. De tandtechnicus belde zelf naar verzekeraar CZ en kreeg te horen dat of de tandarts een aanvraag zou kunnen indienen bij CZ waardoor de patiënt het hele bedrag van €182,-- vergoed zou krijgen. Een andere optie was de nota in te sturen naar Infomedics waarna de patiënt dan verzocht zou worden het verschil bij te betalen. Met die informatie naar de tandarts, die echter weer stelde dat er een contract was met CZ die hem committeerde om zich te houden aan het door de verzekeraar CZ vastgestelde “maximum” dekkingsbedrag van €103,--. 

Een commitment waar de tandtechnicus overigens op geen enkele manier bij betrokken is maar waarbij de verzekeraar de tandarts voor zijn karretje weet te spannen om de tandtechnicus af te knijpen. (Overigens wordt er ook melding gedaan van praktijksituaties waarin de tandarts ondanks het genoemde contract met de verzekeraar toch de patiënt kan laten bijbetalen.)

Voor weer een andere patiënt werd de prothese voorzien van een extra draad voor de stevigheid. Kosten €102,--. Net onder het door verzekeraar CZ gestelde dekkingsbedrag zou je denken. Helaas, omdat er geen sprake is van het afnemen van een afdruk is nu weer een dekkingsbedrag van €67,-- van toepassing.

Heeft u ook dergelijke ervaringen? Geef deze dan svp door aan het Meldpunt Zorgsignalen via onderstaand contactformulier of bel 085-87 69 768.

Meer informatie over het informatiepakket 'Meerkosten Tandtechniek'? Klik hier.

Melding aan Meldpunt Zorgsignalen

  • *
  • *
  • *
  • *
  • *