Vraag informatie aan Branchevereniging Tandtechniek

Postbus 658
3700 AR Zeist

Tel: 085 87 69 76 8


Webdesign | Wezz Interactive

Brief Ministerie SZW inzake RI&E ontvangen?

arbo en veiligheid

7 april 2022 - Diverse leden melden dat ze een brief hebben ontvangen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de RI&E-verplichting voor iedere ondernemer met medewerkers in dienst. Onder medewerkers vallen overigens ook stagiaires en leerlingen.

Vorige maand gaven we de reeds het via de VGT ontvangen bericht door dat de Arbeidsinspectie direct een boete van 5000 euro geeft als het gevaarlijke stoffendeel in de RI&E ontbreekt (klik hier om te lezen). Voorheen werd eerst een waarschuwing gegeven. De volgorde van eerst nog eens informeren waarna gerichte actie en direct boete volgt is een gebruikelijke manier van opereren van de handhavingsinstanties zoals de Arbeidsinspectie. 

Wat moet en kunt u doen? 

1.  Leden van de Branchevereniging Tandtechniek kunnen gebruik maken van de gratis online RI&E-checklist via de verenigingswebsite. 
Klik hier om direct in te loggen bij de gratis online RI&E-checklist

(Problemen bij het inloggen, stuur een e-mail naar info@bvtandtechniek.nl en vermeld waar u wilt inloggen). 

Toelichting
U wordt vrij snel in het begin gevraagd om de groene exporteerknop te testen. Als alles naar behoren werkt moet u dan de mogelijkheid krijgen om de RI&E-checklist op uw eigen harde schijf te downloaden. Dit doen we in het begin om te voorkomen dat u pas na het invullen van alle vragen er achter komt dat een en ander onverhoopt niet zou werken en u het risico loopt alle vragen opnieuw te moeten invullen. 

2. Een van de laatste vragen betreft of u gebruikt wilt maken van de VVS-voordeelregeling. Hiervoor moet u een abonnement afsluiten zodat u voorziet in een actueel Plan van Aanpak via het systeem van arbo-dienst Perspectief. 
Klik hier voor meer info over de VVS-voordeelregeling

Toelichting
De overheid heeft geconstateerd dat het hebben van een ingevulde RI&E-checklist (in een la) niet echt effectief arbo-beleid bewerkstelligt. Vandaar dat de eis is dat u voorziet in een actueel Plan van Aanpak (PVA). Met de VVS-voordeelregeling kunt u hierin voorzien. 

3. Gevaarlijke stoffen
Met name het (veilig) gebruik van  gevaarlijke stoffen is een belangrijk onderdeel van het Arbo-beleid. Het is daarom verstandig een Premium-abonnement te hebben op het VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen. Ook hier kunt u als lid van de Branchevereniging Tandtechniek een voordeliger abonnement afsluiten.
Klik hier voor meer info over het VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen voordeelregeling

4. Collectieve Protocol Ongewenst Gedrag
Verplicht onderdeel van het arbo-beleid is het als werkgever zorgen voor een werkomgeving die vrij is van agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en ander ongewenst gedrag (...). 
Zorg daarom dat uw werknemers zijn aangemeld bij het Sociaal Fonds BTT zodat uw werknemers automatisch zijn aangemeld bij het Collectieve Protocol Ongewenst Gedrag. 
Klik hier voor meer info

Interesse?
Heeft u interesse in de gratis online RI&E-checklist, de VVS-voordeelregeling, de VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen voordeelregeling of het Collectieve Protocol Ongewenst Gedrag?
Stuur dan een e-mail naar info@bvtandtechniek.nl of bel 085-87 69 768. 

 

Contactformulier

  • *
  • *
  • *
  • *
  • *